Barbecuen - Wat is het en waar komt het vandaan?

Geplaatst door: Jaap van Prooijen In: Barbecue Reactie: 0 Bekeken: 3011

Barbecuen is reeds een eeuwenoude traditie om vlees boven open vuur of kolen te verhitten voor consumptie. Grottekeningen uit de oudheid laten al afbeeldingen zien hoe men vroeger te werk ging. Later ontdekte men dat als men een platte steen boven het vuur hield, deze steen te gebruiken was als wat men nu een bakplaat zou noemen. Met het overkappen van het geheel bleef de warmte behouden en de eerste, zij het nog zeer primitieve ovens deden hun intreden. De resultaten van het nog verder doorontwikkelen zijn terug te vinden in de huidige keukens en de toe te passen moderne bereidingstechnieken.

barbecuen

Creativiteit van de kookkunstenaar

Toch is het oerinstinct van het bereiden van vlees op pen vuur of kolen altijd in de mens gebleven. In de jaren 60 kreeg men meer vrije tijd en vond men, nu de gezinnen steeds kleiner werden, het gezelliger met vrienden en kennissen het weekend door te brengen. Was het in eerste instantie nog de grote pan goed gevulde soep, later deden de eerste vormen van barbecues hun intreden. Denk hierbij aan in vierkant opgestapelde stenen met houtblokken er in en een stuk gaas of rooster erover heen, gevolgd door een metalen bak met houtskool en rooster. De creativiteit van de kookkunstenaar en de technische ontwikkelingen van de te gebruiken materialen hebben er toe geleid dat het moderne barbecuen een vaste plaats heeft gekregen in de maatschappij.

barbecue

Nieuwe trend

Inmiddels is een nieuwe trend gaande. Met het doorontwikkelen van de moderne barbecues zijn ook nieuwe bereidingstechnieken mogelijk geworden. Het is mogelijk de temperatuur te regelen, het rooster is deels vervangen door een metalen bakplaat en een automatisch draaiende spit wordt als accessoir bijgeleverd. Er kan op verschillende niveaus gewerkt worden en is er de mogelijkheid de barbecue middels een deksel te sluiten waardoor men een soort van oven creëert. Kortom het traditioneel barbecuen met vleesvariaties, aangevuld met stokbrood, salades en sauzen wordt geleidelijk vervangen door buiten eten: barbecuen met hapjes, voorgerechten, tussengerechten, hoofdgerechten en nagerechten.

Reacties

Laat uw reactie achter